OM CAN

Concerned Artists Norway (CAN) er et åpent nettverk av kunstnere som adresserer miljø- og klimaspørsmål i en sjangeroverskridende, tverrfaglig retning. Vi ønsker å sette dagsorden gjennom å skape rom for nye fortellinger i samtiden. Vi har sluttet å tro på de narrativer som vår sivilisasjon forteller seg selv. Vi ser at verden er i ferd med å gå inn i en antropocen tid med økologisk kollaps, materielle motsetninger, sosiale og politiske omveltninger. Det berører oss. Som aktører på kunstscenen vil vi at vår kulturelle respons skal reflektere dette.

CANs har en fast spalte i Ny Tid som en del av KOLLAPS – og nye fortellinger, en serie utstillinger og dybdesamtaler som foregår i 2015.

CAN ble etablert i 2013 og formelt stiftet i  2014 og har siden da arrangert en rekke kunstneriske stunts, utstillinger, konserter, debatter og dybdesamtaler. Rød Tråd har hatt jevnlige møter og samarbeidet med en rekke andre organisasjoner, som Norsk Klimanettverk, tenketanken TAU, Forskningsrådet og Grønn Festival.

CAN`s ARBEID 2015

September: Dybdesamtale. SKOG. Med naturfilosof Per Ingvar Haukeland, og skogforsker Gunhild Søgaard. The CANS bidrar.

Juli: Utstilling. SKOG- Vi eier skogene. Ved Liv Nome. Monterne Tøyen T-bane stasjon.

Juni: Dybdesamtale: Jord. Med Erik Joner (Bioforsk), Elise Matilde Lund (Kore), Poet Åsmund Vonheim Seip, og CANS trubadurer. (ROM)

Mai:Scenekunst, Ossavy & Kolbenstvedt, BIOS; Helsinki, Culture(s) and sustainibility conference.

Mai: Utstilling. JORD- tapt matjord er tapt for alltid ved Elisabeth Medbøe og Merete Seiersted Bødker. Tøyen T-Bane.

April: Konsert: Hvit. Av Liv K Nome. EDO-Festival, Slunakov, Tsjekkia

April: Performance Homeless Bear Begging for Nature, Projecto oSo. Tøyen T-bane.

Mars-april: Utstilling Tricolor vist i Monterne på Tøyen T-bane. Ved: Projecto oSo. Nina Ossavy&Sara Serrano. Monterne på Tøyen T-bane.

Februar: Dybdesamtale:  Kollaps og nye fortellinger på Rom for kunst og arkitektur (ROM). Innleder forfatter Erland Kiøsterud. Konsert med Electroperck og spoken word med Åsmund Seip.

Januar: Vannet er tilslutt det samme vannet vist i Monterne på Tøyen T-bane. Ved: Forfatter Ingrid Storholmen, billedkunstner Hanna Roloff og klimaforsker ved Cicero Borgar Aamaas. Billedkunstner/forfatter Elin T Sørensen & Stein Sørensen med KAURENRE.

Januar: Performance Vannet er tilslutt det samme vannet. Med Borgar Aamaas, Marius Kolbenstvedt, Liv Nome og Ingrid Storholmen. Tøyen T-bane.

Januar: Talekor/performance. §112. Deichmanske bibliotek/Klimafestival § 112. Fast spalte i Ny Tid.

CAN´s ARBEID 2014

Desember: Fotodokumentasjonsutstilling Klima og miljø i kunsten. Open call. Kulturhuset/ Klimafestival §112.

November: Talekor/performance: §112. Gjort flere steder i løpet av året,, blant annet Oslo og Spania.

September: Debatt Økologisk kollaps- kunst, forskning og aktivisme. hvordan skape allianser? Samarbeid med Forskningsdagene 2014 og tenketanken TAU. Med forsker Sacha Kagan ,prof in art and sustainibility, forfatter Erland Kiøsterud, marinbiolog Hartvig Christie, aktivist. Performance ved Johanna Schwaig.

September: Debatt BIEDØDEN. Med forsker Anders Nielsen ved CEES, Ragna Jørgensen, Bybi, Kathrine Kleveland, tid leder i Nettverket for GMO fri mat og for og skuespiller Nina Ossavy. Chat Noir. Samarbeid med Forskningsdagene 2014 og tenketanken TAU.

September-desember: Utstilling QUICK RESPONSE ‒ SLOW RESPONSE vist i Monterne på Tøyen T-bane. Ved Siri Austeen, Elisabeth Medbøe og Elin T Sørensen. Samarbeid med Forskningsdagene 2014 og tenketanken TAU.

August: Performance: Alt er bare til låns. Grønn festival.

Mai: Kunstnerisk aksjon/performance: Den som ydmykt. Mot giftsprøyting, kommunestyre på Nesodden.
Mai: Konsert, performance: Jeg er havren. Mars mot Monsanto.

CAN hatt flere aksjoner og vært med på å få et forbud på Roundup på Nesodden.

Concerned Artists Norway oppstod i kjølvannet av scenekunstnerNina Ossavys innlegg ”Og …Action!” på scenekunst.no. 2013.  Innlegget vekket kraftige reaksjoner både for og imot, og kommentarfelet måtte til siststenges. Kanskje fordi det Ossavy traff et betent punkt? Hun skrev blant annet:

“ Scenekunsten er full av oppegående, flinke, smarte, dyktige, kloke, kreative, løsningsorienterte, engasjerte mennesker. Tenk om bare noen av disse sjelene kunne forholde seg, i det minste kunstnerisk, til krisen vi er midt inne i. Vi er i øko-krise. Det er ikke hvis, det er ikke om, det er nå. Men handling er krisens mulighet. Action! Det burde være scenekunstnernes spesialitet. Vi klipper Ikke håret, eller slutter å spille Hair, Ibsen, og postdramatiske nakenforestillinger, før skuta er snudd. Vi lager en femårs scenekunstplan hvor vi samler alle krefter, for å gjennom kunsten være med på å snu Norges lurvete klima/miljø-politikk. Endringene som trengs kommer ikke til å komme fra oljekåte politikere…Jeg er klar. Hvem vil være med å lage Concerned Artists Norway (CAN)?”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s